Dostupni linkovi

Kurdi potiskuju ISIS u Siriji


Kurdski borci i njihovi saveznici zauzeli su ključnu bazu pod kontrolom Islamske države severno od sirijskog grada Rake, uporišta te džihadističke paravojske, saopštila je danas Sirijska opservatorija za ljudska prava koja ima sedište u Londonu.

Kurdski borci iz sastava Jedinica za zaštitu naroda (YPG) zauzeli su bazu Liva 93 (Brigada) u ponedeljak. Borci YPG i njihovi saveznici ušli su u delove susednog grada Ajn Ajsa, poslednjeg velikog naseljenog područja severno od Rake, de fakto prestonice ekstremista.

Baza Liva značajna je zbog svog položaja u blizini strateških puteva koji povezuju Raku sa drugim ispostavama ID u provincijama Alepo na zapadu i Hasaka na istoku.

Estremisti ID preuzeli su ovu bazu od vladinih snaga prošlog leta.

Preuzimanje baze drugi je udarac koji su kurdski borci naneli ekstremistima u nedelju dana, posle zauzimanja grada Tal Abjada, na sirijskoj granici za Turskom.

Sirijska opservatorija je, takodje, saopštila da je najmanje 10 civila, medju kojima dvoje dece, poginulo u vazdušnom napadu vladinih snaga na jednu džamiju u Alepu u ponedeljak, u kome su korišćene burad bombe.

Prema podacima organizacije za ljudska prava Amnesti internešenel, od burad-bombi, vrste improvizovanog eksplozivnog sredstva, poginulo je oko 3.000 civila u severnom Alepu prošle godine.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad je u februaru izjavio da sirijsko vazduhoplovstvo ne koristi burad-bombe.

XS
SM
MD
LG