Dostupni linkovi

Advokat Orića: Srpski političari ga već osudili


Advokatica Nasera Orića Lejla Čović rekla je za “Danas“ da će bivši komandant bošnjačkih snaga u Srebrenici po svaku cenu odbijati izručenje Srbiji.

Ona je navela da je u izjavama visokih političkih zvaničnika iz Srbije Orić već osuđen i istakla da su pojedini političari time prekršili prezumpciju nevinosti.

Advokati bivšeg ratnog komandanta Srebrenice kažu da su znali da će Srbija poslati zahtev za izručenje, da je to bilo "samo pitanje dana", te da su odbranu od početka pripremali kao da taj zahtev postoji. Švajcarskom Ministarstvu pravde uputili su žalbu na rešenje o pritvoru, i tvrde da tužilaštvo u Srbiji nije nadležno da procesuira zločin, "čak i da se desio".

“Taj događaj je bio u na teritoriji Bosne i Hercegovine. Osumnjičeni je bio iz BiH. Žrtve su državljani BiH. Ne znam šta je argument srpskog tužilaštva za nadležnost. Videćemo kada nam stigne zahtev za izručenje“, kaže Čovićeva.

Dodatni argument Orićevih advokata jeste i taj što je Tužilaštvo BiH tražilo od švajcarskog Ministarstva pravde da se Orić izruči BiH, jer se protiv njega u toj državi vodi predmet "Naser Orić i drugi".

"Tužilaštvo BiH spremno je na saradnju s Tužilaštvom za ratne zločine Srbije u okviru Protokola o saradnji, u svrhu procesuiranja predmeta pred pravosuđem BiH, te eventualnih novih dokaza koje je prikupilo pravosuđe Srbije i njihovog razmatranja u okviru predmeta u BiH", saopštilo je Tužilaštvo BiH.

U Tužilaštvu za ratne zločine Srbije nisu imali komentar na zahtev Tužilaštva BiH. "Pustimo da švajcarski sud donese odluku", rekli su za Danas u srpskom Tužilaštvu.

Interpol Srbije raspisao je poternicu za Orićem u februaru 2014, zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim stanovništvom u mestu Zalazje, opština Srebrenica, 1992. godine.

Oriću je nakon hapšenja u Švajcarskoj 10. juna određen ekstradicioni pritvor. Izjavio je da "odatle u Srbiju živ neće".

XS
SM
MD
LG