Dostupni linkovi

Deo Sirize protiv dogovora


Sudbina grčke vlada zavisi od glasanja u parlamentu o dogovoru koji treba da bude postignut ove nedelje s kreditorima kako bi se izbegao bankrot zemlje, izjavio je danas u Atini portparol grčke vlade Gabrijel Sakelardis.

"Ako poslanici vladajuće većine u parlamentu ne odobre predstojeći dogovor, vlada neće moći da opstane", rekao je Sakelardis u intervjuu za grčku televiziju Mega i pozvao na "ličnu odgovornost" poslanika u skupštini.

Portparol vlade u Atini je rekao da i dalje postoji pritisak kreditora da Grčka prihvati ostale mere koju su juče predložene na sastanku u Briselu. Međutim, Sakelardis je rekao da "nema govora da se te mere prihvate i da se odstupi od grčkog predloga".

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je sinoć u Briselu da je novi predlog Atine zasnovan na socijalnoj pravdi u cilju očuvanja sadašnjih plata i penzija.

Poslanik vladajuće Siriza i predstavnik levog krila te stranke Aleksis Mitropulos izjavio je da će glasati protiv dogovora. To krilo je sinoć osudilo povećanje poreza i budžetsku štednju koju je vlada spremna da sprovede. Vladajuća koalicija ima 149 od ukupno 300 poslaničkih mesta u parlamentu.

Sindikat Komunističke partije Grčke pozvao je danas građane na protest protiv "dogovora koji će biti protiv naroda".

S druge strane, evropski komesar zadužen za evropska pitanja Pjer Moskovisi izrazio je danas uverenje u mogućnost postizanja dogovora tokom ove nedelje.

Novi sastanak ministara finansija evrozone posvećen Grčkoj biće održan u sredu uveče, izjavio je sinoć predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, posle samita 19 zemalja evrozone.

"Novi grčki predlozi predstavljaju korak napred", rekao je Tusk, ali je dodao da ostaje još posla koji treba obaviti.

Grčka treba da isplati 1,5 milijardi evra duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) do 30. juna. Međutim, grčka kasa je prazna i Atina pregovora s kreditorima da dobije ranije obećanu finansijsku pomoć od 7,2 milijarde evra.

XS
SM
MD
LG