Dostupni linkovi

Janukovič: Pripajanje Krima Rusiji činjenično stanje


Bivši predsednik Ukrajine Viktor Janukovič nazvao je pripajanje Krima Rusiji "činjeničnim stanjem", a predsedniku Rusije Vladimiru Putinu zahvalio što mu je spasio život.

"Što se desilo, desilo se. Danas je to već činjenično stanje", izjavio je Janukovič u intervjuu za Bi-Bi-Si.

Ocenjujući situaciju u Ukrajini u cjelini, Janukovič je izjavio da je tragedija ukrajinske države to što se desilo.

"To je loše i sada treba tražiti izlaz iz ove situacije. Tamo je sada rat, a oni pričaju o vraćanju Krima. Kako? Ratom? Da li nam treba još jedan rat?", dodao je bivši ukrajinski predsednik.

On je rekao i da je ruska aneksija Krima tragedija koja se ne bi dogodila da je ostao na mestu predsednika.

Janukovič je za Bi-Bi-Si izjavio da ne poriče svoju odgovornost za krvoproliće na ulicama Kijeva tokom velikih protesta u februaru 2014. godine, ali i istakao da nikada snagama bezbednosti nije naredio da otvore vatru na demonstrante.

Ipak, on je priznao da nije uradio dovoljno da bude sprečeno prolivanje krvi u glavnom gradu Ukrajine.

"Nisam dao naredbu da se koristi oružje, to nije u mom delokrugu... Bio sam protiv korišćenja bilo kakve sile, bio sam protiv krvoprolića, ali su pripadnici bezbednosnih snaga uradili ono što po zakonu mogu da urade. Oni imaju pravo da koriste oružje", podsjetio je Janukovič.

Više od stotinu demonstranata ubijeno je na kijevskom centralnom trgu Majdan u sukobu sa policijom, a neposredno potom Janukovič je napustio Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG