Dostupni linkovi

Zarif: Sporazum moguć do 30. juna


Iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif je u ponedjeljak ocijenio da je sporazum sa zapadom o spornom nuklearnom programu "moguć" do roka 30. juna "ili nekoliko dana kasnije".

"Postoje politička opredjeljanja za svakoga da bi se krenulo naprijed", rekao je Zarif u Luksemburgu nakon sastanka sa svojim francuskim, njemačkim i britanskim kolegama i šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini.

I, nastavio je on, "ako ima političke spremnosti da se prihvati stvarnost i napreduje na bazi onoga o čemu smo se složili u Lozani, moguće je okončati (ove pregovore) do utvrđrnog datuma ili nekoliko dana kasnije".

Iran i grupa 5+1 (Kina, Sjedinjene Američke Države, Francuska, Velika Britanija, Rusija i Njemačka) se zalažu već 20 mjeseci u intenzivnim razgovorima o iranskom nukleaarnom pitanju. Konačni sporazum za koji se oni nadaju da će biti okončan do 30. juna mora garantirati miroljubivi karakter nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija koje pogađaju ekonomiju ove zemlje.

Mjesto i datum posljednjeg ciklusa pregovora na najvišem nivou, koji od početka juna pripremaju stručnjaci raznih strana u Beču, nisu još poznati.

XS
SM
MD
LG