Dostupni linkovi

Haški tribunal otvorio dokazni postupak protiv Mladića zbog Tomašice


Tužilaštvo Haškog tribunala ponovo je otvorilo dokazni postupak protiv Ratka Mladića, optužnog za geocid i ratne zločine, kako bi izvelo dokaze o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora, u kojoj su pronađeni posmrtni ostaci više od 400 prijedorskih Bošnjaka.

Prema optužnici, Mladiću se, kao ratnom komandantu Vojske Republike Srpske (VRS), na teret stavlja progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, a Prijedor je jedna od opština u kojima je taj progon imao razmjere genocida.

Bošnjake pokopane u rudniku Tomašica, prema tužiocima, snage VRS-a ubile su u selima oko Prijedora u proljeće 1992. godine, tokom operacija etničkog čišćenja tog područja.

Poslije jednomjesečne pauze radi priprema odbrane, suđenje Mladiću nastavljeno je iskazom svjedoka optužbe čiji je identitet zaštićen pseudonimom RM-383.

Gotovo cijelo svjedočenje RM-383 proteklo je iza zatvorenih vrata, a iz nekoliko njegovih rečenica dostupnih javnosti proizlazi da je učestvovao u dopremanju tijela ubijenih Bošnjaka u Tomašicu.

- Vidio sam zemlju i jedan bager... Osim nas koji smo te leševe dovezli i istovarili... Mi smo nešto razgovarali, ali nismo mogli ništa odlučiti... To su bili nadređeni, koji su trebali da to rade - kazao je svjedok.

XS
SM
MD
LG