Dostupni linkovi

Milanović: Radić, Tito i Tuđman obilježili hrvatsku istoriju


Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je danas u spomen parku Brezovica kod Siska, na obilježavanju 22. juna, Dana antifašističke borbe, da su istoriju Hrvatske u poslednjih sto godina obilježili Stjepan Radić, Josip Broz Tito i Franjo Tuđman.

"Hrvatska je danas moderna, demokratska država u kojoj vlada pravo, u kojoj vladaju prava svih njenih građana bez obzira na njihovu nacionalnost, bez obzira na njihovo rođenje. Ta Hrvatska teško da bi postojala bez tadašnjeg vodjstva partizanskog pokreta, ta država nikako ne bi postojala bez hrvatskih branitelja i bez onih koji su je 1991. nesebično odveli u pobedu", rekao je Milanović.

U govoru na svečanosti, Milanović je podsjetio da se već 20 godina u Hrvatskoj obeležava 22. jun kao Dan antifašističke borbe i to odlukom tadašnjeg predsednika Franje Tuđmana koji je i sam bio partizan i član Komunističke partije. On je dodao da je prvi sisački partizanski odred, u spomen na koji se 22. jun i slavi, bio sastavljen uglavnom od Hrvata, ali u velikoj mjeri i od Srba.

"Upravo ta veza hrvatskih komunista i srpskog naroda i dovela je do toga da antifašistički partizanski odred postane masovan i narodni, kao jedinstvo Hrvata i Srba u borbi za slobodu", rekao je premijer.

On je istakao da partizanski pokret ima neprocenjivu važnost za izgradnju današnje moderne, demokratske države i poručio da se istorija ne može mijenjati.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je da je istorijska istina da su hrvatski komunisti pokrenuli ustanak i početak borbe za oslobođenje od okupacije koju je podržavao ustaški režim.

"To su istorijske istine koje danas 74 godine od spomenutog događaja možemo i moramo da utvrdimo bez ideoloških i drugih nesuglasica", izjavila je hrvatska predsjednica i poručila da društveni život ne smije da bude opterećen prošlošću.

"Hrvatski narod i svi građani Hrvatske moraju biti jedinstveni u želji za boljom Hrvatskom. Onom Hrvatskom u kojoj nema mjesta nikakvoj mržnji, diskriminaciji, veličanju fašizma, totalitarizma i diktatura", rekla je Grabar-Kitarovićeva i dodala da vrijednosti antifašizma treba odvojiti od totalitarizma.

Predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin rekao je da je činjenica da su jedino komunisti prevođeni Titom imali hrabrosti da pokrenu ustanak pod parolom "bratstvo i jedinstvo".

On je upozorio da ekstremna desnica i danas nastoji da minorizira ulogu narodnooslobodilačke vojske i da su prisutni pokušaji revizije istorije.

"Pojava kukastih krstova i ustaških pozdrava na stadionima nisu tek izraz huliganskog nestašluka, nego posljedica činjenice da se o antifašizmu u školama malo uči, da su biblioteke ispražnjene i da je porušeno 3000 spomenika borcima i žrtvama NOB-a", rekao je Habulin.

XS
SM
MD
LG