Dostupni linkovi

Vulin pozvao Vučića da sazove međunarodnu konferenciju o migrantima


Srbija ne može sama da riješi problem migranata, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i pozvao premijera Aleksandra Vučića da sazove skup zemalja neposredno pogođenih masovnom migracijom, kako bi se taj problem riješio.

"Srbija ne može sama da riješi problem migranata. Mi se, kao Radna grupa obraćamo predsjedniku Vlade Aleksandru Vučiću da učini napor, da sazove regionalni skup, a možda i ne samo regionalni skup na ovu temu, na kojem će biti napravljen zajednički plan i strategija kako da se borimo sa ovim problemom", rekao je Vulin novinarima poslije prvog sastanka Radne grupe za rješavanje problema mešovitih migracionih tokova u Beogradu.

On je dodao da se "naše granice svakodnevno čuvaju", ali da neke druge zemlje to ne rade, a kako je naveo, da bi granica bila sačuvana, mora biti čuvana sa obje strane.

Ministar je za "hitnu pomoć" u vidu hrane, lijekova, novca i sredstava u tehnici zamolio i Evropsku komisiju (EK) i Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR).

"Milioni ljudi koji napuštaju sjever Afrike prolaze ili će proći kroz Srbiju. Imamo 22.182 lica koja su zatražila azil i oni na taj način izražavaju spremnost da ostanu u Srbiji, a da li ostaju ili ne, to je drugo pitanje", naveo je Vulin.

On je istakao da je Srbija privržena poštovanju ljudskih prava i najviših standarda, i da nijedan tražilac azila "nije i neće ostati bez zaštite".

XS
SM
MD
LG