Dostupni linkovi

UN: Izrael i palestinske grupe mogući počinioci ratnih zločina u Gazi


Istražitelji Ujedinjenih nacija su danas, 22.juna, saopštili da su Izrael i naoružane palestinske grupe tokom prošlogodišnjeg sukoba u Gazi "moguće počinili ratne zločine".

Komisija koja je istraživala sukob u Gazi 2014-te, objavila je da je sakupljanje "suštinskih informacija ukazalo na moguće počinjenje ratnih zločina obje strane i Izraela i palestinskih naoružanih grupa".

UN komisija je pozvala Izarel da obezbijedi detalje o njihovim odlukama o "metama napada" i da omoguće nazavisnu procjenu napada Izraela na Pojas Gaze, gdje je ubjeno 1462 civila, a na hiljade kuća je potpuno uništeno.

U izvještaju nakon skoro godinu dana istrage, koju je predvodila Amerikanka, Mary McGowan, osuđuju se egzekucije navodnih "kolaboratora" koje su počinile palestinske grupe, što je okvalifikovano kao ratni zločin.

Izrealski premijer, Benjamin Natanjahu je kritikovao izvještaj i prije nego što je objavljen nazivajući ga "gubljenjem vremena".

Natanjahu je naveo da je Izarel objavio sopstveni izvještaj 14.juna kao i jedan nezvanični izvještaj koji su uradili nezavisni zapadni generali, koji, kako je rekao, pokazuju "istinu" iza borbi.

Oba ta dokumenta su navela da je Izrael učinio sve što je mogao da izbjegne civilne žrtve u Gazi i da je islamistički militantni Hamas namjerno napadao izraelske civile koristeći sopstvene ljude kao ljudski šitit.

XS
SM
MD
LG