Dostupni linkovi

Merkel: Ima vremena ove sedmice za dogovor sa Grčkom


Lideri eurozone na današnjem samitu u Briselu vjerovatno neće moći da donesu formalnu odluku o pružanju pomoći Grčkoj, ali još ima vremena da se ove sedmice postigne sporazum, izjavila je njemački kancelarka Angela Merkel.

"U ovoj sedmici ima još mnogo dana kada odluke mogu da se donesu", rekla je Merkelova u obraćanju novinarima u Magdeburgu.

Ona je napomenula da će večerašnji samit u Briselu biti samo diskusioni forum ako ne bude sporazuma između Grčke i tri isntitucije - Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Zvaničnik Vlade Grčke izjavio je da je Atina slanjem novog prijedloga o reformama pokazala volju da se postigne sporazum i da je sada na međunarodnim institucijama da učine sljedeći korak.

Grčka je u novom dokumentu predložila postepeno povećanje granice za odlazak u penziju na 67 godina i reformisanje još nekih segmenata penzionog sistema.

Atina je predložila da osnovni porez na dodatu vrijednost bude 23 odsto, osim za energente i hranu - 13 odsto i šest odsto za lijekove i knjige.

XS
SM
MD
LG