Dostupni linkovi

Karter: NATO treba da bude ujedinjen protiv ruske agresije


Američki sekretar za odbranu Ešton Karter ocijenio je danas u Berlinu da saveznici NATO-a treba da budu ujedinjeni protiv ruske agresije i drugih pretnji u regionu, ali je insistirao da niko ne želi ponovni Hladni rat s Moskvom.

Govoreći nedaleko od Brandenburške kapije u Berlinu, Karter je ukazao na napredak postignut u Evropi posle Hladnog rata dodajući da Rusiji "ne smije da se dozvoli povratak" u taj period.

"Mi ne tražimo Hladni rat, a još manje pravi rat s Rusijom. Nećemo da nam Rusija bude neprijatelj, ali ćemo braniti svoje saveznike u skladu s međunarodnim propisima", rekao je Karter.

"Suprotstavićemo se akcijama i pokušajima Rusije da ponovo uspostavi eru sovjetskog uticaja", dodao je visoki američki zvaničnik.

Prema njegovim riječima, vojna modernizacije Rusije ima za cilj podrivanje NATO-a i stvaranje atmosfere prijetnji ekonomskoj i bezbjednosnoj stabilnosti regiona, posebno najavama o novom ruskom naoružavanju.

Karter danas u Berlinu razgovara sa njemačkom ministarkom odbrane Ursulom van der Lejhen, sjutra će se u Talinu sastati s ministrima odbrane Litvanije, Letonije i Estonije, a u srijedu i četvrtak u Briselu razgovarati s ministrima odbrane zemalja članica NATO o krizi u odnosima Zapada i Rusije.

Poslije sastanka s ministrima odbrane zemalja NATO, Karter će se u petak ponovo vratiti u Njemačku, gdje će prisustvovati zajedničkim vojnim vježbama 12 evropskih zemalja.

XS
SM
MD
LG