Dostupni linkovi

Nikšić: Rudari će se odazvati pozivu na pregovore sa Vladom


Predstavnici obje sindikalne organizacije Rudnika boksita odazvaće se pozivu na pregovore sa nadležnima, koji su zakazani za danas u Podgorici.

Radnici će u 14 sati prvo razgovarati sa potpredsjednikom Vlade, Vujicom Lazovićem i ministrima ekonomije i socijalnog staranja, Vladimirom Kavarićem i Zoricom Kovačević, a zatim u 15 sati i 30 minuta sa stečajnim upravnikom i sudijom, Mladenom Markovićem i Blažom Jovanićem.

Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita, Borisav Bojanović kazao je agenciji Mina-business da na pregovore odlaze kako bi pokušali iznaći rješenje za nastalu situaciju, ali posebno zbog mještana Župe koji su zbog blokade u Rubežama već peti dan potpuno odsječeni od grada i onemogućeno im je normalno funkcionisanje.

„Pozvali smo svih 300 radnika koji će u vrijeme pregovora, na blokadi u naselju Rubeža, čekati na ishod pregovora od čega i zavise naši dalji potezi“, rekao je Bojanović.

Prema njegovim riječimam, situacja je više nego „uzavrela“ jer dosadašnji način iskazivanja nezadovoljstva nije dao očekivane rezultate.

Rudari su prethodno tražili sastanke se nadležnima u Nikšiću, ali niko se nije odazvao njihovom pozivu.

Blokada saobraćajnice Nikšić-Župa traje od četvrtka od 15 sati, kada je policija zaustavila oko 200 radnika Rudnika boksita, koji su nezadovoljni odlukom Odbora povjerilaca da odbije ponudu Neksana, sa rudokopa Zagrad krenuli sa mehanizacijom prema Nikšiću.

Blokadom saobraćajnice u Rubežama, blokiran je jedini put prema nikšićkoj Župi, koja ima 12 sela sa pet hiljada stanovnika.

Kompanija Neksan je u petak dostavila Privrednom sudu novu ponudu sa tri opcije za rješavanje situacije u Rudnicima boksita.

Vlasnik Neksana, Miodrag Davidović, je u prvoj opciji ponudio ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa Rudnicima boksita u cilju organizacije proizvodnje. Kupovina cjelokupne imovine Boksita putem neposredne pogodbe je druga ponuđena opcija, dok je treća kupovina imovine na javnoj licitaciji.

XS
SM
MD
LG