Dostupni linkovi

EU odobrila mediteransku vojnu misiju za migrante


Evropska unija je danas, 22.juna, formalno odobrila početak prve faze vojne operacije protiv krijumčara migranata na Mediteranu.

Kako je saopšteno, prvi brodovi i avioni koji će provoditi obavještajnu misiju za prikupljanje podataka trebalo bi da budu operativni do kraja sedmice.

Šefica diplomatije EU, Federica Mogherini kaže da je blok od 28 država odgovorio brzo na razvoj krize na njenim južnim obodima.

Lideri EU su se još u aprilu, na vanrednom samitu, dogovorili da naprave sveobuhvatan plan za rješenje ovog problema, uključujući i vojnu operaciju koja podrazumijeva hvatanje krijumčara, uglavnom iz Libije.

Prva faza sakupljanja podataka biće praćena i aktivnom intervencijom čiji je cilj hvatanje, onemogućavanje i hapšenje krijumčara migranta.

U trećoj fazi predviđeno je proširenje te akcije i na teritorijalne vode Libije, a moguća je akcija i unutar ove zemlje koja je u haosu od 2011., i svrgavanja njenog dugodišnjeg lidera Moamera Gadafija.

U aprilu je međutim rečeno da će ova faza zahtijevati i rezoluciju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i pristanak zvaničnih vlasti Libije.

XS
SM
MD
LG