Dostupni linkovi

Junker predlaže jačanje rukovođenja Evrogrupom


Predsednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker predložio je jačanje rukovođenja Evrogrupom ministara finansija evrozone, saopšteno je danas u Frankfurtu.

U u zajedničkom izveštaju s drugim liderima te grupacije, navode se mnoge mogućnosti za dalje rukovođenje evrozonom.

Tekst je napisan u "bliskoj saradnji" s liderima evropskih institucija, među kojima su predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi, predsednik Evrogrupe Jeren Dijselblem i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Lideri tih pet evropskih institucija žele veću ulogu Evrogrupe u evrozoni u kojoj je 19 zemalja i "jačanje rukovodstva i kratkoročnih sredstava na raspologanju".

Dugoročno gledano, od 2017. do 2025. godine, izveštaj predlaže "predsedavanje Evropgrupom s punim radnim vremenom, s jasnim mandatom".

Predsednik Evrogrupe trenutno je zadužen da priprema sastanke ministara finansija zemalja članica evrozone. Predsednik te grupe ima zadatak da vodi tehničke pregovore, kao sada, s Grčkom.

Predsednika biraju članice evrozone na dve i po godine. Novi predsednik bi trebalo da bude izabran ovog leta. Sadašnji lider, Holanđanin Jeren Dijselblem kandidat je za ponovni mandat. Drugi kandidat je španski ministar finansija Luis de Gindos.

Evrozona će o tom izveštaju raspravljati na evropskom samitu zakazanom u četvrtak i petak.

XS
SM
MD
LG