Dostupni linkovi

SAD: Niko ne želi vidjeti posljedice odlaska Grčke iz eurozone


SAD su danas ponovo pozvale Grčku da pronađe kompromis sa kreditorima uvjeravajući da "niko ne želi da zna kakve bi bile posljedice" ako bi Grčka izašla iz eurozone.

"Ne želim da prejudiciram posljedice, ali niko ne može da predvidi reakciju na tržištima ako bi Grčka napustila eurozonu", izjavio je američki ministar finansija Džejkob Lev.

Prema njegovim riječima, sve strane treba da pokažu fleksibilnost ali je na Grčkoj da provede reforme kako bi dobila ranije obečanu pomoć od 7,2 milijardi eura.

"To je osnova za postizanje dogovora što je prije moguće", dodao je Lev.

Posljednjih dana, SAD sve više pozivaju na kompromis o grčkom pitanju, strahujući od negativnih posljedica na evropsku i svjetsku privredu.

Grčka treba da isplati 1,5 milijardi eura duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) do 30. juna. Međutim, grčke kase su prazne i ta zemlja pregovora s kreditorima da dobije ranije obećanu finansijsku pomoć od 7,2 milijarde eura.

Grčka i kreditori - MMF, Evropska unija i Evropska centralna banka, ne mogu da se dogovore o načinima isplate pomoći. Glavni kamen spoticanja su reforme koje treba Grčka treba da provede i koja se ne slaže s prijedlogom EU.

U ponedjeljak će biti održan vanredni samit lidera 19 zemalja članica eurozone o situaciji u Grčkoj.

XS
SM
MD
LG