Dostupni linkovi

EU: Bez komentara na Dačićevu kritiku zbog zaobilaženja Srbije


Evropska komisija je predočila da ne može komentarisati u medijima prenetu kritiku šefa srpske diplomatije Ivice Dačića zbog toga što su zvaničnici Evropske unije navodno nudili Rusiji da se preko Bugarske, Rumunije, Slovačke i Mađarske izgradi gasovod "Istočni prsten" kojim bi bila zaobiđena Srbija.

Dačić je rekao da su mu to preneli ruski zvaničnici na ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. On je podvukao da je "toliko licemerje nezamislivo", i da, "ako je to tačno, onda zaslužuje veoma ozbiljne razgovore sa Evropskom komisijom o njihovom odnosu prema interesima Srbije i građanima Srbije".

Na molbu da se osvrne na ovu izjavu Dačića, Ana Kaisa-Itkonen, portparolka evropskog komesara za energiju Arijasa Kanjetea, agenciji Beta je odgovorila da što se tiče te, kako tvrde mediji, date izjave šefa srpske diplomatije, "Evropska komisija ne komentariše osvrte prenesene u sredstvima informisanja".

Ana Kaisa-Itkonen je naglasila da Evropska komisija s državama EU vodi pregovore o energetskoj politici i infrastrukturi za Jugoistočnu Evropu s ;ciljem da se dodatnim pravcima i izvorima energije, kao i dogradnjom infrastrukture te zemlje povežu i obezbedi im se snabdevanje gasom.

Dačić je, prema medijskim izveštajima, posle razgovora s predsednikom Upravnog odbora Gasproma Aleksejem Milerom, naglasio da ponuda da se zaobiđe Srbija toliko licemerje od funkcionera u Briselu kakvo nije mogao ni da zamisli, jer su oni bili glavni koji su učinili sve da propadne projekat Južni tok.

"Generalno, kada ruski gas treba da ide za Srbiju, to je onda politički problem, a kada treba da ide u zapadnu i severnu Evropu, onda je to ekonomija koja nema veze s politikom", predočio je Dačić.

XS
SM
MD
LG