Dostupni linkovi

Pravosuđe u SAD smatra činom domaćeg terorizma ubistvo u Čarlstonu


Američko savezno pravosuđe ocenilo je u petak da je ubistvo počinjeno u jednoj crkvi u crnačkoj četvrti u Čarlstonu "čin domaćeg terorizma".

Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je istragu o pucnjavi u kojoj je devet osoba ubijeno u sredu uveče, ocenjujući da to nije bio zločin "samo motivisan mržnjom već i akt domaćeg terorizma".

Pravosuđe u Južnoj Karolini podiglo je optužnicu protiv Dilana Rufa, 21-godišnjeg belca osumnjičenog za hladnokrvno ubistvo.

Porodice žrtava saopštile su večeras da opraštaju Rufu pozivajući ga da "zatraži Božiju milost kako bi okajao grehe". Ruf se danas pojavio pred istražnim sudijom.

Policija je prvom izveštaju navela da je Ruf počinio višestruko ubistvo iz rasne mržnje.

Gradonačelnik Čarlstona Džozef Rajli je rekao da je taj napad nezamisliv akt nekog ko je ispunjen mržnjom i ko je poremećenog uma.

Napad se dogodio u jednoj od najvećih crnačkih crkava Čarlstona.

Predsednik SAD Barak Obama, koji je poznavao ubijenog sveštenika i senatora Klementa Pinknija (41), izjavio je da ta ubistva moraju da prestanu.

Bivši republikanski guverner Kalifornije, holivudski glumac Arnold Švarceneger pozvao je danas iz Pariza političke stranke u SAD da udruže snage za rešavanje problema koji potresa tamošnje društvo posle pucnjave u Čarlstonu.

"Kada se dogodi tragedija poput ove u Čarlstonu, gde su ljudi ubijeni u crkvi, onda nema demokrata, republikanaca, levice ili desnice", rekao je glumac.

XS
SM
MD
LG