Dostupni linkovi

Vlada odlučila da "informiše" Skupštinu o Zakonu o Specijalnom sudu


Vlada Kosova usvojila je zahtjev Ministarstva pravde da Skupštini proslijedi Nacrt Zakona o Specijalnim Komorama i o Specijalnom tužiocu, kao i Zakon o pravnoj zaštiti i finansijskoj podršci za potencijalne optužene u sudskom procesu pred ovim sudom.

To pak, kako su saopštili ne znači da je usvojen nacrt zakona.

Skupština Kosova je čekala da Vlada usvoji zakonski okvir o Specijalnom sudu, da bi se on potom našao pred Skupštinom.

U saopštenju vlade se navodi da je ministar pravde, Hajredin Kući na sastanku vladinog kabineta objasnio da se ne radi o usvajanju nacrta zakona, već o informisanju o njegovom sadržaju za Skupštinu Kosova, kojeg je "u potpunosti izradila EU", a na zahtjev predsjednice Kosova, Atifete Jahjage koja je osnovala tehničku grupu za ovo pitanje.

Kući je dodao da se o ovom zakonu neće moći dalje pregovarati.

To je potvrdio i premijer Kosova, Isa Mustafa.

"Poslednji odgovor predstavnika EU i SAD-a je taj da je ovo poslednji tekst i da nema mjesta za promene.Jedan veliki doprinos naše grupe je taj da se uklonila reč genocid iz teksta, koja se nalazila u ranijoj verziji",kazao je Mustafa, dodajući da sve ovo proizilazi iz razmene pisama predsjednice Kosova sa bivšom predstavnicom EU, Catherine Ashton.

"Predlažem da u ovoj fazi ovaj zakon pošaljemo Skupštini radi informisanja, i kada se usvoje ustavne promjene, odlukom Vlade, onda će se u Skupštini razmotriti i glasati sa ovaj zakon", kazao je on.

XS
SM
MD
LG