Dostupni linkovi

Majke Srebrenice: Ako ne oslobode Orića, Vučić nije dobrodošao


Predsjednica Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidža Mehmedović rekla je za Klix.ba kako ne vjeruju Vučićevim riječima te da bi svoju dobronamjernost trebao pokazati djelima, prvenstveno ukidanjem potjernice za Naserom Orićem.

"Srbija bi trebala povući optužnicu protiv Nasera Orića. Za sve što je bilo, Naseru je suđeno u Hagu. Srbija bi trebala prvo povući tu i druge potjernice", kaže Hatidža Mehmedović.

Ona dodaje da Vučić zna svoju prošlost te da, ako se nada boljoj budućnosti, treba širiti regionom drukčiju politiku, a ne ovo što je priredio uoči 20. godišnjice genocida hapšenjem Orića.

"Mi smo zabrinuti za sigurnost prilikom obilježavanja 20. godišnjice genocida. Ja mogu govoriti u svoje ime, ali sigurno da su i mnoge porodice koje su preživjele genocid ogorčene na Srbiju i srbijansku politiku. Jer u Srbiji se mijenjaju lideri, ali se ne mijenja politika, i sad se na optuženičku klupu stavlja žrtva a ne agresor, i sada se negira genocid", kaže Mehmedović.

Prema njoj Vučić treba da sagleda činjenice, pogleda istini u oči i da prihvati realnost, ali Srbija to još uvijek ne želi.

Mehmedović ističe da bi činjenica da i danas Srbija insistira na nekim potjernicama trebala da zabrine cijelu Evropu.

"Ako ne bude pravde i pravednosti, nema ni bolje budućnosti", kaže Mehmedović.

S obzirom na to da je Vučić rekao da će Srbija insistirati na procesuiranju Orića, Mehmedović kaže da, u tom slučaju, nije dobrodošao.

"Nije dobrodošao ni on ni bilo ko od političke elite iz Srbije. Dobrodošli su svi dobronamjerni ljudi koji se bore za istinu, pravdu i pravednost. Ni Vučić ni Nikolić nisu dobro došli u Memorijalni centar ako će samo da se slikaju da bi se svijetu predstavili kao mirotvorci a ustvari nisu odustali od svoje politike iz 1990-ih. Nisu dobro došli i tačka", zaključuje Mehmedović.

XS
SM
MD
LG