Dostupni linkovi

Eurozona očekuje novi prijedlog Grčke


Ministri zemalja eurozone insistirali su danas da Grčka treba da pripremi novi prijedlog za rješavanje dužničke krize za vanredni samit eurozone u ponedjeljak, 22. juna.

"Sazivanje samita bez priprema i ako ne bude dogovora ovog vikenda ne bi bilo naročito konstruktivno", izjavio je austrijski ministar finansija Hans Jorg Šeling.

On je dodao da ne zna da li će Grčka predstaviti nove prijedloge.

"Podizanje ove teme na politički nivo, što Grčka čini, očigledno je mač sa dvije oštrice", rekao je Šeling po dolasku na sastanak sa evropskim kolegama, prenio je AFP.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk sazvao je samit lidera 19 zemalja eurozone u Briselu poslije sinoćnjeg sastanka ministara finansija, koji je okončan bez dogovora sa Grčkom.

"Veoma je važno da se prvo izvrše pripreme na tehničkom nivou, zato što je potrebno da imamo neku vrstu prijedloga na stolu za samit eurozone", izjavio je danas finski ministar finansija Aleksander Stub.

Litvanski ministar finansija Rimantas Sadzijus rekao je da sporazum "moraju pripremiti institucije", a potom se o njemu mora diskutovati u okviru eurogrupe.

XS
SM
MD
LG