Dostupni linkovi

Lavrov: Predložena rezolucija o Srebrenici antisrpska


Predložena Rezolucija o Srebrenici, onako kako ju je predložila Velika Britanije, u Savjetu bezbjednosti UN je apsolutno antisrpska i ona će zakomplikovati situaciju na Balkanu, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Poslije sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, Lavrov je naveo da je "ton rezolucije apsolutno antisrpski" i da ona tumači događaje na krajnje pogrešan način, čak i sa pravnog stanovišta.

Lavrov vjeruje da Rezolucija može da izazove nova međuetnička trvenja na Balkanu s obzirom na talas nacionalističkih raspoloženja koja su primijećena u tom dijelu Evrope, javila je ruska novinska agencija Tass.

On je naglasio da je današnji sastanak sa predsjednikom manjeg bh. entiteta Dodikom bio dobra prilika da se razmijene mišljenja o situacija u BiH i na Balkanu uopšte, "uzimajući u obzir jasan talas etničkog nacionalizma koji je uočen na terorističkim događanjima u Zvorniku i nedavno u Makedoniji".

U tom kontekstu, kaže Lavrov, Rusija će svakako nastaviti sa linijom očuvanja osnovnih principa Dejtonskog sporazuma.

XS
SM
MD
LG