Dostupni linkovi

Ivanić ne ide u Srebrenicu


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić izjavio je danas da je nakon otkazivanja posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Sarajevu i "takmičenja rezolucijama" nerealno da bilo ko iz srpskog naroda 11. jula bude prisutan u Srebrenici.

"Ni ja nemam namjeru da tamo idem u ovakvom ambijentu, a bio sam spreman da odem. Ovo više nije pitanje žrtava i poštovanja prema njima, ovo je politička borba koja BiH vraća u ratno stanje, a ja u tome ne želim da učestvujem", kaže Ivanić.

Kako je dodao, upozorio je ambasadore ključnih zemalja da će oni koji budu pisali rezoluciju o Srebrenici snositi odgovornost za posljedice, ovjavio je "Glas srpske"

"Jedan broj zemalja se izvukao i nije učestvovao u tome. Ostala je Velika Britanija i mi danas imamo puno lošiju situaciju nego prije", ukazao je Ivanić.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović je rekla da je "umjesto rezolucija i politizacije potrebnije stvaranje uslova za bolji život na ovom području" i dodala da će delegacija vlade i ove godine prisustvovati komemorativnom skupu u Srebrenici, čime "RS pokazuje poštovanje prema žrtvama".

XS
SM
MD
LG