Dostupni linkovi

Ruski ambasador u BiH: Rezolucija o Srebrenici neprihvatljiva za Rusiju


Rezolucija o Srebrenici je neprihvatljiva za Rusiju i onakava kakva je sada nema pravo da postoji, izjavio je ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

Prema njegovim riječima, ukoliko rezolucija bude razmatrana onda mora biti objektivna.

U Nacrtu rezolucije Velike Britanije osuđuje se svako poricanje genocida u Srebrenici, a članice UN se pozivaju da budućim generacijama "usade lekcije" iz prošlosti, odnosno apeluje na države da lekcije o ovakvim zločinima uđu u školske udžbenike.

O rezoluciji, koja je postala glavna tema u BiH i regionu, bi 7. jula, četiri dana prije obilježavanja dvije decenije od genocida u Srebrenci, trebalo da se izjasni Savjet bezbjednosti UN.

Upitan kakav je stav Rusije o tom dokumentu, Ivancov je u intervjuu "Glasu Srpske" naglasio da je to pitanje "veoma osjetljivo, različito se tumači i različito koristi".

"Ono što se desilo u Srebrenici je velika tragedija, ali Srebrenica nije jedina tragedija koja se desila tokom rata u BiH. Moramo poštovati sve žrtve konflikta - Bošnjake, Srbe i Hrvate. Kada se obilježava godišnjica u Srebrenici, onda se mora misliti na posljedice koje bismo mogli imati na odnose između naroda u ovoj zemlji", upozorava Ivancov.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG