Dostupni linkovi

Zvaničnik: Grčka bi željela da se pridruži Turskom toku


Šef grčke državne gasne kompanije DEPA, Spiros Paleojanis izjavio je da bi produženje ruskog gasovoda Turski tok do Grčke bilo korisno za Atinu kao dodatni izvor gasa i osnažilo grčku energetsku bezbjednost.

"Kada bi postojao i ruski gas, imali bismo viši nivo sigurnosti isporuke", rekao je Paleojanis za rusku agenciju Sputnik, dodajuci da se Rusija pokazala kao pouzdan snabdjevač Evrope gasom.

Paleojanis je rekao da Iran ne može da bude alternativa Rusiji kao veliki snabdjevač Evrope prirodnim gasom.

"Ne... Rusija je ubjedljivo najvažniji snabdjevač Evrope i nastaviće (da to bude)", rekao je Paleojanis na pitanje da li Iran može da ponudi alternativu.

On je, međutim, dodao da i Iran može da igra dodatnu ulogu u snabdjevanju gasom, pod uslovom da budu ukinute zapadne sankcije Teheranu i da ne bude drugih prepreka da Iran uđe na evropsko tržište.

Rusija je u decembru prošle godine obustavila projekat Južni tok i umjesto njega najavila izgradnju gasovoda Turski tok, koji bi trebalo da preko Crnog mora doprema gas do skladišta na tursko-grčkoj granici, odakle bi mogao da bude transportovan do potrošača u južnoj Evropi.

U maju ove godine, ministar energetike Grčke Panajotis Lafazanis rekao je agenciji Sputnik da bi Evropa trebalo da pozdravi eventualni produžetak gasovoda Turski tok do Evrope, jer bi taj projekat obezbijedio njenu energetsku sigurnost.

XS
SM
MD
LG