Dostupni linkovi

Bez sporazuma Atine i kreditora


Sastanak ministara finansija evrozone u Luksemburgu završen je večeras bez postizanja bilo kakvog sporazuma o grčkojdužničkoj krizi, javlja britanski list Gardijan.

"Na sastanku evrogrupe nije postignut dogovor. Grčkoj je poslat snažan signal da se ozbiljno uključi u pregovore. Evrogrupa je spremna da se ponovo sastane u svakom trenutku", napisao je potpredsednik Evropske komisije zadužen za evro, Valdis Dombrovskis na svom Tviter nalogu.

Postojeći program međunarodne pomoći Grčkoj ističe 30. juna, pa se današnji sastanak ministara finansija evrozone smatrao poslednjom šansom za postizanje dogovora o reformama sa kreditorima, što je uslov dobijanja novog programa pomoći.

Kako prenosi agencija AFP pozivajući se na evropske izvore, grčki ministar finansija Janis Varufakis je otvoreno pokrenuo pitanje restrukturiranja velikog državnog duga na sastanku, što je "crvena linija" za evropske partnere Atine.

Šef evrogrupe i holandski ministar finansija, Jerun Dajselblum, rekao je na konferenciji za novinare da vreme ističe i da je "jasno da je lopta u grčkom dvorištu".

Dajselblum je dodao da je "žalosno reći da je načinjen isuviše mali napredak i dasporazum još nije na vidiku".

Prema njegovim rečima, poslat je jak signal grčkoj vladi da je "na njima da dostave nove predloge narednih dana".

XS
SM
MD
LG