Dostupni linkovi

Hadžićeva obrana zatražila obustvu procesa u Hagu


Haška obrana bivšeg premijera tzv.SAO Istočna Slavonija, Baranja i Zapadni Srem Gorana Hadžića zatražila je od haških sudaca završetak suđenja, pozivajući se na prognoze kako je optuženom ostalo još malo vremena života zbog tumora na mozgu.

Ukoliko suci odluče da se proces ne završi, obrana je alternativno zatražila bar njegovo zaustavljanje, pozivajući se na pretpostavku nedužnosti optuženog koji je teško bolestan.

U zahtjevu koji je objavljen javnosti nije otkriveno detaljno koliko je Hadžiću prema liječničkim prognozama ostalo života, no prema iznesenom se može zaključiti da su prognoze crne.

„Gospodin Hadžić, s obzirom na njegovu prognozu, ne može biti više subjektom pritvora bez kršenja osnovnih ljudskih prava.“, navedeno je u zahtjevu za završetkom procesa.

Hadžiću su potkraj prošlog mjeseca suci produžili privremenu slobodu zbog zdravstvene situacije i dozvolili da u Srbiji nastavi liječenje.

U zadnjem haškom suđenju on se tereti po zapovjednoj odgovornosti za ratne zločine protiv civila i ratnih zarobljenika na pobunjenom području Hrvatske (1991-1993), a u optužnici se navodi kao član udruženog zločinačkog poduhvata na čelu sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem.

Tužiteljstvo je izvođenje svojih dokaza završilo 2013.godine, dok je do kraja 2014.godine (kada je počela pauza u suđenju zbog bolesti) dokaze izvodila obrana, tako da se suđenje trebalo okončati ove godine.

XS
SM
MD
LG