Dostupni linkovi

Ministri EU bez dogovora o migrantima


Ministri unutarnjih poslova Evropske unije nisu postigli sporazum u Luksemburgu o pitanju desetine hiljada migranata, koji svake godine pokušavaju da uđu u Evropu preko Sredozemnog mora.

Italija je zatražila da i druge zemlje ravnomjerno podjele teret prihvata migranata.

Razgovore o tome nastavit će lideri zemalja EU na samitu u Briselu 25. i 26. juna, mada se očekuje da će i taj sastanak najvjerojatnije proći bez dogovora, prenosi AFP.

"Danas smo postigli napredak, ali smo još daleko od dogovora. Riječi nisu dovoljne", rekao je komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos na završnoj konferenciji za novinare u Luksemburgu.

Ministri, navodi AFP, nisu donijeli odluku da sprovedu prijedlog Evropske komisije o kvotama za razmještanje 40.000 tražilaca azila koji su došli u Evropu i premjeste 20.000 Sirijaca koji žive u kampovima izvan Evrope.

Francuska, Italija i Njemačka saglasile su se na jučerašnjem sastanku da ujedine snage u rješavanju problema migranata, koji svake godine pokušavaju da uđu u Evropu preko Sredozemnog mora, i brzo djeluju prilikom njihovog raspoređivanja u zemlje EU.

XS
SM
MD
LG