Dostupni linkovi

Erdogan kritikovao smrtnu kaznu Morsiju


Turski predsednik Redžep Erdogan oštro je kritikovao egipatsko pravosuđe koje je potvrdilo smrtnu kaznu bivšem egipatskom predsedniku Muhamedu Morsiju, ocenivši da je to "masakr protiv osnovnih prava i sloboda".

"Veoma je značajno za socijalni mir i obnovu stabilnosti u Egiptu da bude sprečeno izvršenje smrtne kazne protiv Muhameda Morsija", ocenio je Erdogan u saopštenju.

Turpski predsednik je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje.

Islamsko-konzervativna vlada Tajipa Erdogana, tadašnjeg premijera Turske, bila je bliska podrška islamisti Muhamedu Morsiju nakon što je 2012. godine izabran za predsednika Egipta, nadajući se da će pomoći oživljavanju uticaja Turske u regionu.

Sud u Egiptu izrekao je danas smrtnu kaznu bivšem predsedniku Muhamedu Morsiju povodom masovnog bekstva osuđenika iz zatvora 2011. godine.

Ista kazna izrečena je i lideru "Muslimanskog bratstva" Mohamedu Badijeu. U odsustvu su na smrtne kazne osuđeni uticajni sveštenik Jusef al Karadavi i grupa od preko 80 ljudi.

Morsi i Badije prethodno su osuđeni na zatvorske kazne od po 25 godina zbog špijunaže i saradnje sa stranim grupama.

Islamista Morsi bio je prvi demokratski izabrani predsednik Egipta, a vojska ga je svrgnula sa vlasti posle masovnih protesta 2013. godine.

On je tvrdio da je sud nelegitiman i optužio bivšeg vojnog komandanta Abdela Fataha al Sisija da je izvršio državni udar.

Sisi, aktuelni egipatski predsednik, tvrdi da "Muslimansko bratstvo" predstavlja veliku opasnost po nacionalnu bezbednost.

XS
SM
MD
LG