Dostupni linkovi

Mišel Obama u Londonu za bolje obrazovanje devojčica


Supruga američkog predsednika Mišel Obama posetila je danas, na početku turneje po Evropi, školu u Londonu, gde je najavila britansko-američki program koji predviđa ulaganje od skoro 200 miliona dolara za unapređenje školovanja devojčica u zemljama širom sveta pogođenih sukobima.

Mišel Obama je u London doputovala u pratnji ćerki Malije i Saše, kao i majke Marijan Robinson, da bi promovisala svoju akciju pod nazivom"Dopustite devojčicama da uče" koja za cilj ima smanjenje broja devojčica koje ne idu u školu, kao i poboljšanje njihove finansijske bezbednosti, zdravlja i nezavisnosti, prenela je agencija Rojters.

"Činimo sve što je možemo da srušimo barijere koje nam stoje na putu. Želimo da obezbedimo da sva vrata budu otvorena za devojčice kao što ste vi, ne samo ovde u Engleskoj, i ne samo u Americi, već u svakom uglu zemaljske kugle", rekla je Obama obraćajući se učenicama škole za devojčice Malberi u istočnom delu Londona.

Obama je istakla da je užasan gubitak što oko 62 miliona devojčica širom sveta nije išlo u školu.

"Ne možemo sebi da priuštimo gubitak takvog talenta", kazala je ona.

Ovaj program će se najviše odnositi na Demokratsku Republiku Kongo, gde će se podržati programi učenja u sukobima zahvaćenim oblastima, kao i obrazovanje više od 700.000 devojčica, uzrasta od 10 do 18 godina u narednih pet godina.

XS
SM
MD
LG