Dostupni linkovi

Kurdi proterali ISIS iz Tel Abijada


Kurdska milicija, koju podržavaju sirijske pobunjeničke snage, potpuno je preuzla grad Tel Abijad od militanata “Islamske države”, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava.

"Od jutros, nijedan metak nije ispaljen u Tal Abijadu", rekao je direktor sirijske Opservatorije za ljudska prava Rami Abdul Raman, preneo je AFP.

"Kurdski borci sada u potpunosti kontrolišu Tal Abijad" koji je IS koristila kao prolaz iz Turske do svog glavnog uporošta, grada Rake na jugu, objasnio je on.

Pripadnici Kurdskih narodnih jediniča za zaštitu (YPG) i njihovi saveznici, sirijski pobunjenici, pretražuju grad kako bi ga očistili od mina i miniranih automobila, koje su za sobom ostavili ekstremisti ISIS.

"Mine i automobili-bombe nalaze se svuda, kao i tela boraca ISIS koji leže okolo na ulicama", rekao je Šerfan Darviš, portparol pobunjeničke grupe Burkan al Furat koja se bori na strani YPG.

Pad grada predstavlja težak udarac za ISIS koji su grad koristili kao prolaz ka susednoj Turskoj kako bi dovodili borce i donosili municiju i za krijumčarenje nafte na crnom tržistu, navode analitičari.


XS
SM
MD
LG