Dostupni linkovi

Morsi osuđen na 25 godina zatvora


Egipatski sud osudio je danas svrgnutog predsednika Mohameda Morsija na 25 godina zatvora, u slučaju u kojem je optužen za špijunažu u korist palestinskog Hamasa i Irana.

Vrhovni vođa egipatske organizacije Muslimansko bratstvo, Mohamed Badi, takodje je osudjen na 25 godina zatvora, u istom slučaju.

Ukupno 17 osoba osudjeno je na doživotne zatvorske kazne, preneo je Rojters.

U ovom postupku, sud je jednom od vodja Muslimanskog bratstva Hajratu el-Šateru i još dvojici ljudi, izrekao smrtne kazne.

Na smrt je u odsustvu osuđeno još 13 ljudi. Na ove presude može se uložiti žalba.

Morsi je sredinom maja, uz više od 100 drugih osoba, osuđen na smrt zbog masovnih bekstava iz zatvora i napada na policiju tokom pobune protiv tadašnjeg predsednika Hosnija Mubaraka 2011. godine.

Pomenuta smrtna presuda Morsiju je data na razmatranje muftiji - tumaču islamskih zakona pri vladi Egipta.

Morsi je već ranije u odvojenom postupku osudjen na 20 godina zatvora zbog podsticanja nasilja.

Morsi, prvi egipatski izabrani predsednik, je vladao samo godinu dana - do jula 2013, kada ga je svrgnula vojska nakon masovnih protesta protiv njegove vladavine.

Pobuna protiv Mubaraka je izbila 25. januara 2011. godine, a 28. januara je došlo do masovnog paljenja policijskih stanica širom Egipta, kada su pobegle na hiljade zatvorenika, medju kojima i nešto ranije zatvoreni Morsi.

Nekadašnji komandant egipatske armije, koja je svrgla Morsija, Abdel Fatah al-Sisi je prošle godine izabran za predsednika zemlje.On se zariče da će iskoreniti Muslimansko bratstvo, nekad najjači egipatski politički pokret, koji se sada nalazi na crnoj listi kao "teroristička grupa".

XS
SM
MD
LG