Dostupni linkovi

Desničar objavio “smrtovnicu” Borisu Dežuloviću


Poznati desničarski novinar Velimir Bujanec, poznat po radikalnim nacionalnim stavovima, objavio je svojevrsnu smrtovnicu - tekst posvećen novinaru Borisu Dežuloviću, koji je nedavno dobio otkaz u "Slobodnoj Dalmaciji".

"Ovim putem izražavam najdublje saučešće svima onima koji su pogođeni velikim gubitkom – otišao je Boris Dežulović, veliki Jugoslaven, Orjunaš i pravi komunista. `Slobodna Dalmacija` ostala je bez velikog sina Jugoslavije, beskompromisnog zagovornika bratsva i jedinstva i borca protiv klero-fašizma.

SDP-u, Ostoji Rankoviću, Zoranu Milanoviću i svim Borisovim prijateljima u Beogradu upućujem izraze najiskrenijeg saučešća i zabrinuto pitam: ko je sljedeći?!" - napisao je na svom profilu Bujanec.

Županijski sud u Splitu pre nekoliko dana doneo je presudu protiv "Slobodne Dalmacije" prema kojoj je tekst Borisa Dežulovića iz 2012. - "Za njih bi bilo bolje da Bog ne postoji" povredio čast, ugled i dostojanstvo deset tužilaca, pa list svakome od njih treba da isplati po 15.000 kuna.

Dežulović, dobitnik evropske nagrade iz 2014. u kategoriji najboljeg komentara, objašnjava da je otkaz dobio telefonskim putem i poručuje uredništvu "Slobodne Dalmacije": "Neka vam sada gnjide pišu".

Dežulović je u splitskom dnevniku 2012. godine objavio tekst sa podnaslovima "Desničarska stoka" i "Katolički talibani" te je uz objavljenu fotografiju napisao: "Gospodo intelektualci iz žnjanskog kafića, molite se Bogu u koga verujete i u čije ime mrzite. Molite se – ako ćete mene poslušati – da ne postoji".

Hrvatsko novinarsko udruženje porotestovalo je zbog otkaza Dežuloviću, uz poruku da je taj tekst, kao i svaki drugi, prošao uredničku proveru.

Pisac Ante Tomić otkazao je saradnju sa "Slobodnom Dalmacijom" u znak protesta zbog otkaza.

XS
SM
MD
LG