Dostupni linkovi

Hilari Klinton: Moje bogatstvo je sporedna stvar za birače


Hilari Klinton je na skupu u Mančesteru u američkoj državi Nju Hempšir izjavila da je njeno porodično bogatstvo sporedno za većinu birača, odgovaajući na kritike da njeno lično bogatstvo podriva populističku poruku njene kampanje za predsedničke izbore 2016. koja je usmerena na prosečne Amerikance.

"Ne mislim da su Amerikanci protiv uspeha. Oni koji imaju mogućnosti trebalo bi da rade više da pomognu drugim ljudima da učine isto", kazala je Klintonova, jedna od kandidatkinja demokrata za predsedničke izbore u SAD 2016. godine.

Klintonova je rekla da je njena porodica "blagoslovena", ali je istakla svoje korene u srednjoj klasi, kao i da su i ona i njen suprug morali da vraćaju studentske kredite.

Klintnova i njen suprug, bivši predsednik Bil Klinton, držeći govore zaradili su stotine miliona dolara od kada su izašli iz Bele kuće. Od januara 2014. njih dvoje su zaradili više od 30 miliona dolara.

Oštre kritike Klintonova je izazvala prošlog meseca zbog izjave da je njena porodica bila "potpuno bankrot" na kraju drugog mandata njenog supruga, ali su zahvaljujući prodaji njene knjige i govorima ubrzo dospeli u jedan odsto Amerikanaca sa najvećom zaradom, prenosi AP.

Republikanci već mesecima postavljaju pitanje kako je porodica Klinton unovčila svoje političke veze, što može da ima negativne posledice na prve percepcije njene kandidature za predsednika. Prema istraživanju javnog mnjenja početkom ovog meseca, 47 odsto Amerikanaca smatralo je da je Klintonovoj stalo do ljudi kao što su oni, dok je prošlog leta u to bilo uvereno 53 odsto građana, ističe se u izveštaju AP.

"Kako može da izađe i da prodaje populističku poruku, kada za jedan sat zaradi višestruko više nego što prosečan Amerikanac zaradi za godinu", upitao je bivši guverner republikanac Mit Romni, koji se 2012. kandidovao za predsedika.

XS
SM
MD
LG