Dostupni linkovi

Grčka neće predstaviti novu listu reformi


Atina neće predstaviti novu listu reformi na sledećem sastanku Evrogrupe (zemalja koje kao zajedničku valutu koriste evro) u četvrtak u Briselu, najavio je grčki ministar finansija Janis Varufakis.

"Evrogrupa nije mesto gde možete predstaviti stavove ili predloge o kojima nije prethodno diskutovano ili pregovarano na nižem nivou", kazao je Varufakis za današnji nemački list Bild.

On je, ipak, naglasio da je Atina spremna da s partnerima "odmah nađe konačno rešenje, pod uslovom da njihovi predstavnici dođu za sto s jasnim ovlašćenjima".

Atina već mesecima pregovara sa Evropskom komisijom, MMF-om i Evropskom centralnom bankom, kako bi joj, u zamenu za reforme, bila odobrena nova finansijska pomoć, jer njena državna kasa prazna.

Varufakis je ocenio da su pregovori vođeni u nedelju u Briselu propali, jer predstavnici suprotne strane nisu imali ovlašćenja. "Rekli su nam da nemaju mandat za opsežne pregovore o našim predlozima i našim merama za rešenje krize. Zbog toga nije bilo rezultata", kazao je on Bildu.

XS
SM
MD
LG