Dostupni linkovi

John Ellis Bush i službeno u utrci za Bijelu kuću


Nakon šest mjeseci tihe kampanje, govorom na Sveučilištu u Miamiu, u predsjedničku utrku i službeno je ušao 62-godišnji John Ellis Bush, skraćeno Jeb.

Sin 41. i brat 43. predsjednika SAD-a naciji je najavio gospodarski rast od četiri posto, 19 milijuna novih radnih mjesta i manje konfuznu vanjsku politiku. Podsjetio je na uspjehe koje je postigao kao guverner Floride, savezne države koju je vodio osam godina.

Političar koji sebe opisuje kao introverta koji se ne srami zaplakati kada ga ponesu emocije, u govoru je nimalo stidljivo kritizirao demokratsku protukandidatkinju Hillary Clinton, ali i aktualnog predsjednika Baracka Obamu. Poručio je kako se život američka srednja klasa nije popravio u posljednjih 15 godina, te da on to može promijeniti. Dio govora održao je na tečnom španjolskom, poručivši i ilegalnim imigrantima kako je Amerika kuća u kojoj ima mjesta za svakoga.

Jeb Bush dolazi iz moćne američke političke dinastije. Njegov djed Prescott Bush bio je senator savezne države Connecticut, a u Ovalnom uredu Bijele kuće sjedili su njegov otac i stariji brat. No, životna priča Jeba Busha ona je o modernoj Americi. Ženu svog života, Columbu Garnica Gallo, upoznao je još kao 17-godišnjak na studentskoj razmjeni u meksičkom gradu Leon. Zbog nje je prešao na katoličanstvo, a u njihovom se domu govori španjolski.

XS
SM
MD
LG