Dostupni linkovi

Njemačka ambasadorica u Podgorici azilantima: Ne idite u Njemačku


Ambasadorica Njemačke u Crnoj Gori Gudrun Štajnaker apelovala je još jednom na crnogorske građane da ne idu ilegalno u Njemačku, niti da nelegalnim putem pokušavaju da dođu do zaposlenja, jer, kako kaže, u tome sigurno neće uspjeti.

"Teško je doći do tačnih podataka koliko je vaših građana sa sjevera Crne Gore otišlo u Njemačku u pokušaju da tamo nađe zaposlenje, iako se u javnosti govori da se radi o nekoliko hiljada ljudi. Ponavljam, apelujem na njih da ne idu tamo niti da nelegalnim putem pokušavaju da dođu do zaposlenja, jer u tome sigurno neće uspjeti", kaže ambasadorica na pitanje da li ima preciznih podataka koliko je ljudi sa sjevera Crne Gore posljednjih mjeseci otišlo u Njemačku.

Prema podacima Privredne komore Crne Gore u periodu 2002-2014. godine iz Njemačke je investirano 224 miliona direktnih investicija od kojih je najviše uloženo u 2007. godini - 40 miliona, dok je u 2014. investiran 22,1 milion.

Članstvo u NATO znači bezbjednost i dodatnu prednost za ulagače, ali nema automatizma ni garancija da će doći do većeg investitanja ukoliko Crna Gora postane članica NATO-a. O tome odlučuju privrednici, a Nemačka je spremna podržati Crnu Goru za članstvo u alijansi, kaže ambasadorica Štajnaker na pitanje da li će Crna Gora u slučaju prijema u NATO, biti privlačnija stranim investitorima.

XS
SM
MD
LG