Dostupni linkovi

Rumunski predsjednik kritikovao premijera zbog oglaska u Baku


Rusmunski predsjednik Klaus Iohanis rekao je da nije znao da će premijer njegove zemlje Victor Ponta prisustovati otvaranju prvih Evropskih igara u petak u azerbejdžanskoj prijestonici Bakuu.

Većina lidera evropskih zemlja bojkotovali su svečano otvaranje igara, jer je Azerbejdžan zemlja koja prednjači u kršenju ljudskih prava.

Rumunski premijer Victor Ponta bio je u Bakuu 12.juna, na otvaranju prvih Evropskih igara nazvanih još i mini Olimpijada, zajedno sa ruskim liderom Vladimirom Putinom i turskim predsjednikom Redžpom Tajipom Erdoganom, kao i predsjednicima Crne Gore i Srbije, Filipom Vujanovićem i Tomislavom Nikolićem.

Rumunski predsjednik Klaus Iohanis je potez premjera Ponte nazvao "vanjskopolitičkim gafom" dodajući da nije znao za ovu posjetu.

Odnosi između dva rumunska dužnosnika naročito su zategnuti od kada je objavljno da se premijer Ponta nalazi pod istragom zbog korupcije.Iohanis je tražio od Ponte da podnese ostavku, što je premijer odbio da učini.

Rumunsko tužilaštvo je 5.juna, saopštilo da je premijer Ponta osumnjičen za pranje novca, izbjegavanje poreza, falisfikovanje i konflikt interesa.

I pored toga u parlamentu je kasnije uspio da preživi glasanje o povjerenju te glasanje o skidanju imuniteta.

XS
SM
MD
LG