Dostupni linkovi

Izetbegović tražio odgađanje Nikolićeve posjete zbog Orića


Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je jutros formalni zahtjev predsjedavajućem Predsjedništva BiH dr. Mladenu Ivaniću i članu Predsjedništva BiH dr. Draganu Čoviću da zvanična posjeta predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Bosni i Hercegovini, koja je planirana za 16. juni 2015. godine, bude odgođena zbog hapšenja državljanina Bosne i Hercegovine Nasera Orića, u Švajcarskoj 10. juna 2015. godine na osnovu potjernice koju je raspisala Srbija 3. februara 2014. godine.

U zahtjevu se, između ostalog, navodi:

„Kao što vam je poznato, tokom 2013. godine između Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije potpisan je Protokol o saradnji u progonu počinitelja kaznenih dijela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji daje garanciju da će se postupci za navedena kaznena djela voditi prvenstveno u državi državljanstva osumnjičenog. Navedeni protokol, u skladu sa zaključenim bilateralnim sporazumima u oblasti pružanja međunarodne pravne pomoći između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, predviđa mogućnost ustupanja kaznenog gonjenja državi državljanstva osumnjičenog" navodi se.

S obzirom da Orić ima prebivalište u Bosni i Hercegovini i da je dostupan njenim organima gonjenja, Izetbegović je naveo da su očekivali da će, u duhu dobrosusjedskih odnosa, Srbija ispoštovati svoje obaveze prema odredbama potpisanih bilateralnih sporazuma i protokola dviju država, odnosno da će ovaj predmet ustupiti Bosni i Hercegovini i da Švajcarskoj neće uputiti zahtjev za ekstradiciju Orića.

Član bh. predsjendištva kaže da je prema informacijama dobijenim diplomatskim kanalima od Švajcarske, Ministarstvo pravde Republike Srbije je 12. juna 2015. godine ipak uputilo švajcarskim vlastima zahtjev u kojem traži ekstradicijski pritvor za gospodina Orića.

"Takav postupak Republike Srbije u suprotnosti je s ciljevima radi kojih su potpisani bilateralni sporazumi iz oblasti međunarodne pravne pomoći koji obavezuju dvije države, kao i odredbama navedenog protokola. Imajući u vidu novonastalu situaciju, smatram da zvanična posjeta predsjednika Republike Srbije Bosni i Hercegovini u ovom trenutku ne bi doprinijela ciljevima zbog kojih je planirana".

Izetbegović je tražio da se planirana posjeta odgodi sve do okončanja ekstradicijskog postupka pred švajcarskim pravosudnim organima, te povratka Orića u Bosnu i Hercegovinu.

XS
SM
MD
LG