Dostupni linkovi

Mijatović: Novinari nikada nisu bili ugroženiji


Visoka predstavnica za slobodu medija u OEBS- u Dunja Mijatović ocijenila je da novinari nikada nisu bili ugroženiji.

"U toku je sezona lova na novinare", rekla je Mijatović otvarajući konferenciju o sigurnosti novinara u Beču i navela da su mediji “meta kuršuma, korumpiranih političara, bandita i terorista”.

Mijatović je istakla da OEBS mora da razvije cjelovitu strategiju za praćenje situacije novinara koji izvještavaju iz konfliktnih zona i pružanja konkretne pomoći kada su ugroženi.

Pomoćnik Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Ivan Šimonović ukazao je na tešku situaciju medija u Rusiji i Ukrajini, pominjući pritiske na novinare da pristanu na rusku propagandu da u Kijevom vladaju pomanhitali fašisti

Na to je reagovao rusku stalni predstavnik pri OEBS Andrej Kelin, koji je demantovao da je reč o propagandi.“Ako stvarno verujete da u Ukrajini nema nacizma, slobodno bacite prvi kamen na mene”, rekao je Kelin.

Poznati američki novinar Roj Gatman osvrnuo se na probleme koje je devedesetih godina imao sa režimom Slobodana Miloševića zbog izvještavanja o ratnim zočinima u Bosni i Hercegovini.

“Danas Srbija predsedava OEBS-om i to pokazuje koliko je napredovala”, rekao je Gatman.

Predviđeno je da se u utorak, 16.juna, kao predsjedavajući OEBS-om obrati ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

XS
SM
MD
LG