Dostupni linkovi

SAD: Meta napada u Libiji bio visoko pozicionirani militant


SAD su saopštile da je meta vazdušnog napada kasno u subotu veče u Libiji bio visoko pozicionirani islamistički militant koji je prije dvije godine naredio napad na gasovod u Alžiru.

Portparol Pentagona, pukovnik Steve Warren saopštio je da je meta napada izvedenog kasno 13.juna, bio Mohtar Belmohtar, ali nije potvrdio i da je on ubjen.

Kako je rekao on direktno stoji iza naredbe napada na gasovod In Amensa 2013., kada je 800 ljudi oteto kao taoci, a 38 ubjeno, većinom stranaca.

Uz podizanje optužnice protiv njega za terorizam, SAD su takođe ponudile i 5 miliona dolara nagrade za informacije koje će dovesti do njegovog hapšenja.

Međutim, međunarodno priznata libijska vlada, saopštila je da su on, kao i drugi militanti ubjeni u operaciji u istočnom gradu Adždabiji.

Kako je saopšteno, američki zračni napad izveden je nakon konsultacija sa libijskom tranzicionom vladom, koja je stacionirana u gradu Tobruk.

I ranije je međutim nekoliko puta javljano da je Belmohtar, Alžirac u četrdesetim godinama, ubijen.

On je bivši visoki operativac Al Kaide u islamskom Magrebu, ali je kasnije napustio i osnovao sopstvenu grupu.

Američki pukovnik Warren kaže "Belmohtar ima dugu istoriju terorističkih aktivnosti kao član Al Kaide islamskog Magreba, on je operativni lider organizacije Al Murabitoun povezane sa njima, na sjeverozapadu Afrike i održava svoje sopstvene veze sa Al Kaidom".

Libija je u haosu već četri godine od svrgavanja dugodišnjeg lidera Moamera Gadafija 2011.

XS
SM
MD
LG