Dostupni linkovi

Hrvatska SOA: Prijetnja terorizmu mala, ali rizik postoji


Stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj povoljno je i stabilno, teroristička prijetnja na teritoriju Hrvatske trenutačno je niska, ali potencijalni rizik terorističkih prijetnji postoji i za Hrvatsku, kao članicu EU i NATO-a, ocjenjuje Sigurnosno-obajveštaja agencija (SOA) u "Javnom izvješću 2015." objavljenom na mrežnoj stranici Agencije.

U Izvješću, koje se odnosi na 2014. godinu, navodi se među ostalim, kako je utvrđeno da je na teritoriju pod kontrolom ISIL-a boravilo šestero hrvatskih državljana, od koji su dvoje sudjelovali u borbama; da na to područje odlaze i radikalizirane žene, a opisan je i slučaj maloljetnika koji je je spriječen u namjeri da se pridruži islamističkim skupinama u Siriji.

Navodi se i da se od početka sukoba u Ukrajini manje od dvadeset hrvatskih državljana priključilo ukrajinskim postrojbama, a trenutno ih je u njima osam.

Stupanj terorističke prijetnje s islamističkih polazišta iz Hrvatske je nizak, kaže se u Izvješću. Broj pristaša radikalnog tumačenja islama u Hrvatskoj je mali, nekoliko desetakaosoba, a većina njih nisu pobornici terorističkih metoda djelovanja.

Međutim, odlazak „džihadista“ porijeklom iz država hrvatskog okruženja koji se bore u sirijskom i iračkom sukobu na strani tzv. Islamske države posebno zabrinjava. Pri tome se bilježi i njihov povratak u matične države nakon ratnih iskustava.

U dijelu Izvješća vezanom uz ekstremizam upozorava se kako su i dalje aktivne organizacije i pristaše četničkih pokreta u državama okruženja, ali i šire.

Malobrojnost članstva kao i slaba organiziranost ekstremističke scene u Republici Hrvatskoj, kako s lijevih tako i s desnih ideoloških polazišta, razlozi su minimalnog potencijala ekstremističkih skupina i pojedinaca za ugrožavanje sigurnosne situacije u Hrvatskoj.

Pojava ekstremizma zabilježena je i kod pojedinaca koji djeluju unutar navijačkih skupina.

XS
SM
MD
LG