Dostupni linkovi

Partije Albanaca tražile ostavku Gruevskog


Oko 10.000 Albanaca iz Skoplja i drugih gradova učestvovalo je u subotu, u glavnom gradu Makedonije na protestu sa kojeg je zatraženo da "antialbanska i korumpirana vlada Nikole Gruevskog i Alija Ahmetija podnese ostavku", prenose danas albanski opozicioni mediji u Skoplju.Protest, čiji je inicijator građansko udruženje BESA, nisu podržale dve najveće albanske partije – Demokratska unija za integracije (DUI), čiji je lider Ali Ahmeti, koalicioni partner u vladi VMRO DPMNE Nikole Gruevskog, ni opoziciona Demokratska partija Albanaca (DPA), čiji je lider Menduh Tači.

Kako prenose mediji u Skoplju, organizatori protesta, među kojima je oko 40 građanskih udruženja i nevladinih organizacija, rekli su da je policija pokušavala da spreči demonstrante da dođu na protest.

"Okupilo se na hiljade Albanaca koji ne žele više da budu potcenjeni. Mi ne želimo ništa više, ali ne prihvatamo ni ništa manje od onoga što imaju Makedonci", rekao je u obraćanju prisutnima jedan od govornika iz građanskog udruženja BESA Skender Redžepi Zaid.

Mediji na albanskom navode da su na protest u Skoplje došli i građani iz Tetova, Gostivara, Struge, Debra, Kumanova i Kičeva.

Protest, nazvan "svealbanski skup", obezbeđuju jake policijske snage, ali i jako obezbeđenje organizatora protesta, čiji se redari nalaze sa obe strane ulice kuda prolazi kolona ljudi.

Demonstranti su nosili natpise poput "Zaustavite nasilje nad Albancima!" i "Ali (Ahmeti) izdajnik".

Organizatori su, osim ostavke vlade Gruevskog i Ahmetija, zatražili i "rasvetljavanje svih albanskih istina u Makedoniji", kao i "nov dogovor za Makedoniju" makedonske i albanske zajednice, izražavajući nepoverenje i prema liderima dve najveće albanske partije u Makedoniji.

XS
SM
MD
LG