Dostupni linkovi

Cipras pred polazak u Brisel spreman na kompromise


Grčki premijer Aleksis Cipras izrazio je danas volju da prihvati i neprijatne kompromise da bi osigurao dogovor sa međunarodnim kreditorima ukoliko bi zauzvrat dobio neophodna sredstva, što Njemačka ne dozvoljava.

Cipras je u obraćanju svom timu pred polazak u Brisel, gdje će iznijeti prijedloge, rekao da će bez neophodnih sredstava odbiti bilo kakav dogovor sa EU i Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/.

"Ako budemo imali održivo rješenje, bez obzira koliko težak kompromis bio, podnijećemo taj teret jer je jedini kriterijum izlazak iz krize i programa finansijske pomoći", prenio je neimenovani zvaničnik Ciprasove riječi pred polazak u Brisel.

Za nešto više od dvije sedmice, Atina mora da vrati 1,6 milijardi evra MMF-u. Većinu novca Atina duguje Njemačkoj, koja je dala najveći dio od finansijske pomoći vrijedne 240 milijarde evra.

Analitičari ističu da bi bilo kakav dogovor njemačkog kancelara Angele Merkel kojim se predviđa da Atina ne vrati novac, izazvao negodovanje među političarima i poreskim obveznicima te zemlje.

Petomjesečni spor zbog odbijanja Grčke da prihvati reforme koje zahtijevaju kreditori dostići će vrhunac na sastanku evropskih ministara finansija 18. juna u Luksemburgu.

Pomoć Grčkoj od 240 milijardi evra ističe 30. juna, kada će zemlja izgubiti pristup zajmovima pomoći koji su joj potrebni za otplatu dugova i izbjegavanje bankrota.

XS
SM
MD
LG