Dostupni linkovi

Skupština Kosova ponovo o Specijalnom sudu 18. juna


Poslanici Skupštine Kosova trebalo bi da se u četvrtak, 18. juna izjasni o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine.

Šef poslaničke grupe pokreta Samoopredelenje Glauk Konjufca je za portal gazetaexpress.com izjavio da će u četvrtak Vlada ponovo pokušati da stavi na glasanje amandman na Ustav Kosova koji će omogućiti stvaranje Specijalnog suda i usvajanje Zakona o specijalnom sudu.

Pokret Samoopredelenje kao i AZBK i Incijativa za Kosovo su se izjasnile protiv formiranja Specijalnog suda. Takav stav opozicije podržavaju i najmanje tri poslanika vladajuće DPK Hašima Tačija – Nait Hasani, Fadilj Demaku i Ganimete Musljiu.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga, premijer Isa Mustafa, predsednik Skupštine Kosova, Kadri Veselji kao i lider DPK i prvi zamenik premijera Hašim Tači pozvali su poslanike da glasaju za formiranje Specijalnog suda.

Ako Skupština Kosova ne uspe u formiranju suda izglasavanjem amandmana i zakona o Specijalnom sudu, onda će odluku o njegovm formiranju doneti SB UN-a, na šta je upozorila i američka ambasadorka u UN, Samantha Pover, koja je pozvala poslanike da glasaju za formiranje suda i da ne dozvole da ovo pitanje ide na UN.

XS
SM
MD
LG