Dostupni linkovi

Hrvatska: Osude zbog kukastog križa na Poljudu


Hrvatska javnost ogorčena je i osuđuje pojavu kukastog križa na travnjaku „Hajdukovog“ stadiona na splitskom Poljudu tijekom sinoćnje utakmice Hrvatska – Italija.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović traži hitnu istragu, pronalaženje i procesuiranje počinitelja.

"Najoštrije osuđujem pojavu svastike na travnjaku na sinoćnjoj utakmici reprezentacija Hrvatske i Italije u Splitu. Hrvatska ima najbolje i najvjernije navijače, ali i vrlo ozbiljan problem s huliganima kojima je cilj ocrniti ne samo hrvatski nogomet, nego i hrvatsku državu. Ovime je nanesena nemjerljiva šteta ugledu naših građana i naše domovine u svijetu, te tome i takvima treba konačno stati na kraj. Tražim ‎žurnu istragu, odlučnu reakciju svih nadležnih institucija u cilju pronalaženja i procesuiranja počinitelja", stoji u njenom priopćenju.

Isprika i osuda stigli su i iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

„Ispričavamo se svim gledateljima pred televizijskim ekranima, igračima obje reprezentacije, gostima iz Italije zbog nacističkog simbola. Koliko smo uspjeli doznati to je sredstvo koje je između 24 i 48 sati ranije aplicirano na travnjak kako bi se vidjelom tijekom utakmice. Riječ je o sabotaži i kaznenom djelu, očekujemo da će policija otkriti počinitelja. Slučaj smo prijavili i UEFA-i. Ovo nije samo sramota za HNS nego i za cijelu Hrvatsku. O ovome neće govoriti niti naš izbornik niti igrači“, kazao je glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

Protiv za sada nepoznatog počinitelja splitska policija podnijela je kaznenu prijavu.

XS
SM
MD
LG