Dostupni linkovi

Grčka delegacija sutra u Briselu s kreditorima


Predstavnici grčke vlade sutra će se sastati u Briselu s kreditorima i spremni su da predstave svoj predlog za postizanje sporazuma o finansiranju zemlje, saopšteno je večeras u Atini.

Grčka vlada je navela da je sporazum o isplati poslednje tranše obećanog kredita "bliži nego ikada", dok su, s druge strane, članice evrozone počele danas da razmatraju mogućnost bankrota Grčke, ako pregovori s kreditorima ne donesu dogovor kojim bi Atina dobila novac da isplati obaveze krajem maja.

Vlada u Atini saopštila je da je premijer Aleksis Cipras večeras imao telefonski razgovor s predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom o toku pregovora. Detalji tog razgovora nisu saopšteni.

Dogovor Grčke i kreditora morao bi da bude postignut do sastanka Evrogrupe sledećeg četvrtka u Luksemburgu. Međunarodni kreditori - EU, Evropska centralna banka i Međunarodni monetarni fond (MMF), traže od Grčke da sprovede mere štednje kako bi dobila 7,2 milijarde evra poslednje tranše kredita od paketa pomoći od 240 milijardi evra.

Atini je novac potreban da plati 1,6 milijardi evra duga koji dospeva krajem ovog meseca. MMF je juče izašao s pregovora navodeći da su razlike i dalje velike, što je izazvalo veliki pad na berzama.

XS
SM
MD
LG