Dostupni linkovi

Ministarstvo: Gašićeva odluka u skladu sa Zakonom o arhivskoj građi


Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je danas da je Odluka resornog ministra Bratislava Gašića o zaštiti arhivske građe nastale u radu rasformirane Komande 37. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije doneta u skladu sa Zakonom o arhivskoj građi.

"Ukazujemo da je članom 21. tog zakona propisano da arhivska građa postaje dostupna javnosti za korišćenje u naučno-istraživačke i druge svrhe po isteku rokova koje utvrdi nadležni državni organ u čijem radu je građa nastala. Naglašavamo da se Odluka o zaštiti arhivske građe ne odnosi na nadležno postupanje sudova i tužilaštva u Srbiji niti na zahteve Haškog trubunala", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ukoliko bi se svi podaci o borbenim dejstvima koji se nalaze u tim dokumentima učinili dostupnim javnosti postavilo bi se pitanje izvršavanja budućih misija i zadataka pripadnika Vojske Srbije, odnosno njenog funkcionisanja kao organizovane oružane snage koja brani zamlju i izvršava Ustavom, zakonima i principima međunarodnog prava utvrđene misije i zadatke, dodaje se u saopštenju.

Fond za humanitarno pravo (FHP) ranije je saopštio da je podneo krivičnu prijavu protiv ministra Gašića zbog, kako se navodi, nezakonitog označavanja arhive 37. motorizovane brigade VJ najvišim stepenom tajnosti podataka.

FHP smatra da je ministar odbrane prekršio Zakon o tajnosti podataka i da je njegovo postupanje usmereno na onemogućavanje rasvetljavanja svih okolnosti o ubistvima kosovskih Albanaca čija su tela pronađena u masovnoj grobnici u Rudnici.

XS
SM
MD
LG