Dostupni linkovi

Sve više Nemaca za izlazak Grčke iz evrozone


Nemci gube strpljenje prema Grčkoj nakon dugotrajne diskusije o dužničkoj krizi i više od polovine ispitanih žele da ova zemlja izađe iz članstva evrozone, rezultati su ankete koju je obavila televizijska stanica Ze-De-Ef (ZDF) - 51 odsto Nemaca želi da Grčka izađe iz evrozone, a 70 odsto je protiv bilo kakvih novih ustupaka EU prema Atini.

Nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je danas od Grčke i njenih kreditora da ponovo pokušaju da postignu dogovor nakon što su pregovori zapali u ćorsokak, a Atina je optužila kreditore iz Međunarodnog monetarnog fonda da koriste taktiku pritiska.

Lider radikalne "Stranke levice" Sahra Vageneht, koja je dugo branila napore za spas Grčke, rekla je danas da bi uredan izlaz iz evrozone imao smisla uz pomoć Evropske centralne banke (ECB), koja bi trebalo da preduzme korake kako bi osigurala da ne dođe do urušavanja nove grčke valute.

Ona je dodala da bi jedna od mogućnosti mogla biti ponovo uvođenje stare grčke valute drahme, ali da se osigura da ECB nastavi sa pružanjem podrške kako ne bi devalvirala više od 30 odsto.

XS
SM
MD
LG