Dostupni linkovi

Tenzije između SAD i Kine


Američki sekretar za odbranu Ešton Karter pozvao je Peking da zaustavi izgradnju veštačkih ostrva u spornim vodama Južnog kineskog mora.

Karter je to uradio tokom razgovora sa potpredsednikom kineske Centralne vojne komisije, generalom Fan Čanglongom.

Poseta Pentagonu bila je na relativno niskom nivou, zbog velike tenzije oko pomorskog spora.

Kina insistira da ima suverenitet nad gotovo celim Južnim kineskim morem, koji je svetski plovni put i izvorište nafte i gasa, ali je konkurentske zemlje optužuju za ekspanzionizam.

"Karter je izrazio zabrinutost SAD i pozvao Kinu i sve podnosioce zahteva za trajno zaustavljanje radova na prilagođavanju zemljišta, da se uzdrže od dalje militarizacije u nastave mirnim putem da rešavaju teritorijalne sporove, u skladu sa mejdunarodnim pravom", navodi se u saopštenju Pentagona.

U poslednjih 18 meseci Kina je sve aktivnija u Južnom kineskom moru, gde gradi veštačka ostrva, što, prema CNN-u, predstavlja ugrožavanje bezbednosti SAD.

Prisutna je i tenzija zbog otkrića američke vlade da su hakeri pristupili ličnim podacima, najmanje četiri miliona sadašnjih i bivših zaposlenih u federalnim ustanovama, za šta se sumnja na Kineze.

Međutim, prema rečima jednog zvaničnika SAD, taj sajber napad je bio mnogo veći nego što administracija Baraka Obame želi da prihvati. On navodi da su kineski hakeri ukrali sve podatke svih zaposlenih u američkoj vladi.

Kineske vlasti su saopštile da nisu odgovorne za taj napad, naglašavajući da kineski zakoni zabranjuju sajber kriminal.

XS
SM
MD
LG