Dostupni linkovi

Han: Zabrinutost zbog medijske situacije na Balkanu


Komesar EU za susedsku i politiku proširenja EU Johanes Han izjavio je danas, na konferenciji Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u Beogradu, da sloboda medija na zapadu Balkana "ostaje pitanje koje izaziva naročitu zabrinutost", da je potrebno ojačati nezavisnosti javnih emitera, ali i uhvatiti se u koštac s "neformalnim ekonomskim pritiskom na medije".

U video-obraćanju koje je BIRN prosledio medijima, Han je izjavio da Evropska komisija "pažljivo prati situaciju sa slobodom medijskog izražavanja na zapadnom Balkanu" i da će on lično nastaviti da se bori za njeno jačanje.

Prema njegovim rečima, "potrebni su, u vezi s mešanjem vlasti, snažniji napori da se obezbedi politička i finansijska nezavisnost javnih emitera, da se ojača nezavisnost regulatornih agencija, i da se podstiče samoregulisanje".

"Takođe postoji potreba za hvatanjem u koštac s neformalnim ekonomskim pritiskom na medije, a to uključuje transparentnost vlasništva nad medijima i sprečavanje preterane koncentracije tog vlasništva", rekao je Han.

Potrebna su, dodao je, "i transparentna pravila u vezi s javnim nabavkama oglasnog prostora u medijima za potrebe vlade."

Han je izrazio podršku profesionalnom novinarstvu na zapadnom Balkanu i dodao da je tu obuka novinara od ključnog značaja.

XS
SM
MD
LG